Crvenokosa Zora 2020-05-25T13:01:21+00:00

CRVENOKOSA ZORA

Crvenokosa Zora

Roman “Crvenokosa Zora i njezina družina” napisao je Kurt Kläber pod pseudonimom Kurt Held nakon boravka u Senju prije Drugog svjetskog rata, a prvi puta je objavljen 1941. godine. Istoimena TV serija u 13 nastavaka snimana je 1978. u Senju kao njemačko-švicarsko-jugoslavenska koprodukcija.
Radnja se odvija u Senju tridesetih godina 20. stoljeća, a Kurt Held je priču izgradio na istinitim likovima i događajima. Četrnaestogodišnja Zora vođa je družine siročadi koji sami sebe nazivaju uskocima i skrivaju se u tvrđavi Nehaj ponad Senja. Družina živi od sitnih krađa, ali kradu samo od bogatih. Nakon što 12-godišnjem Branku umre majka, susjedi ga, nakon što su obavili pogreb, otprave baki na selo. Baka je okrutna starica, čudakinja, koja Branka drugi dan otjera od kuće da se snalazi kako zna i umije. Branko ubrzo upada u nevolje i završi u zatvoru iz kojeg ga izvuče Zora, te se Branko priključi Zorinoj družini koju čine Nikola, Đuro i Pavle, sve odreda djeca bez roditelja. Usporedo s pričom o sudbini Branka i Zore teče priča o sukobu lokalnih moćnika – bogatog seljaka Karamana i korumpiranog gradonačelnika – sa siromašnim ribarom Gorianom, jedinim zaštitnikom siročadi.
Za sve one koji poznaju i vole Zoru, kao i za one koji će je tek upoznati, pripremili smo tematski put kojim će nas crtani lik crvenokose Zore u modernijem izdanju provesti kroz najvažnije lokacije u gradu i izvan grada na kojima je snimana serija.  U seriji su uz profesionalne glumce glumili i mnogi amateri iz Senja, pa su se i u Zorinoj družini našla dva dječaka iz Senja – Branko i Nikola. Uz njih su u seriji sudjelovali i brojni statisti iz Senja, tako da šećući Senjom još uvijek možemo sresti ponekog glumca ili statista iz serije…
Prisjetimo se zanimljivih scena iz serije i pronađimo lokacije na kojima su scene snimane. Krenimo sa Zorom u otkrivanje grada pod Nehajem!