IZLOŽBA “MOĆ GRADSKOG MUZEJA SENJ U ZAJEDNICI”, srijeda, 18. svibnja 2022. u 11 sati

 

GRADSKI MUZEJ SENJ

u prigodi proslave

Međunarodnog dana muzeja

(18. svibnja 2022.)

na zadanu temu ICOM-a

MOĆ MUZEJA

(The Power of the Museums)


priredio je izložbu

MOĆ GRADSKOG MUZEJA SENJ U ZAJEDNICI


Pozivamo Vas da nam se pridružite 

u Gradskom muzeju Senj

u  srijedu 18. svibnja 2022.

u 11,00 sati.

 

Gradski muzej Senj pridružio se ovogodišnjoj manifestaciji obilježavanja Međunarodnog dana muzeja koja povezuje sve muzeje svijeta na zadanu temu:  Moć muzeja (The Power of the Museums).

Poziv ICOM-a na organiziranje aktivnosti za Međunarodni dan muzeja 2022. potiče nas da budemo u sinergiji s brojnim muzejima svijeta ukazujući na ulogu muzeja u razvoju društva. Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti.

Vrijeme u kojem živimo doba je sveopće neizvjesnosti u cijelome svijetu. Globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti Covid-19 blokirala je gospodarstvo te je utjecala na socijalnu, obrazovnu, ali  i druge sfere života.

Usprkos svemu što se dogodilo, muzeji ne odustaju. Dok služe kao svjedoci prošlosti i čuvari blaga čovječanstva za buduće generacije, muzeji imaju ključnu ulogu kroz obrazovanje i demokratizaciju kulture.  Pritom se propituje uloga suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu problema koji oslikavaju ovo naše doba i to kroz glavnu temu i tri podteme: Moć ostvarivanja održivosti, Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti te Moć izgradnje zajednice.

Ovogodišnja tema Gradskog muzeja za Međunarodni dan muzeja je Moć Gradskog muzeja  Senj u zajednici.

Ovom izložbom Gradski muzej Senj, nakon gotovo dvije godine pandemije, uživo će komunicirati s javnošću, predstavit će muzejske zbirke s naglaskom na dobrobit i edukaciju lokalne zajednice koja uvijek sa zanimanjem prati njegove aktivnosti.

Kustosi će lokalnoj zajednici predstaviti bogatstvo zbirki o kojima brinu: Arheološku i hidroarheološku zbirku, Etnografsku zbirku Bunjevaca, Kulturno-povijesnu zbirkuNumizmatičku zbirkuPrirodoslovnu zbirku Velebit, Umjetničku zbirkuZbirku arhivalija, Zbirku fotografija, razglednica i dopisnica, Zbirku kamenih spomenika – srednji i novi vijek te Zbirku oružja i vojne opreme.

 

>> Više informacija

2022-05-15T13:19:07+00:00 15.05.2022.|