Obilježavanje 100 godina Planinarske kuće Miroslav Hirtz u Jablancu

Hrvatsko planinarsko društvo „MIV“ Varaždin obilježava 100 godina Planinarske kuće „Miroslav Hirtz“ u Jablancu te Vas ovom prigodom poziva na dane otvorenih vrata od 3. do 4. srpnja 2021.g.  

Planinarsku kuću, tada ljetnikovac, izgradio je 1921. godine filantrop, zoolog, pjesnik i putopisac, dr. Miroslav Hirtz (1878.–1944.). Nakon njegove smrti Hrvatski planinarski savez otkupio je dom od njegovih nasljednika. Domom je najprije upravljalo planinarsko društvo iz Senja, zatim PD “Japetić” iz Samobora da bi 1980. godine upravljanje preuzelo tada novoosnovano planinarsko društvo, danas poznato pod imenom HPD „MIV“ iz Varaždina. Planinarska kuća nalazi se na 26 metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca i najniže je smještena planinarska kuća u svijetu. Ona je ishodište planinarskih putova prema vrhovima Velebita i ujedno odredište mnogih izletnika i planinara koji nakon posjeta Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i Parku prirode Velebit žele upotpuniti svoj doživljaj. Također je i polazna točka za posjet Zavratnici, jednoj od najslikovitijih uvala na jadranskoj obali.

Proslava službeno počinje u petak 2. srpnja u 11.00 sati ispred planinarske kuće u Jablancu okupljanjem uzvanika i pozdravnim riječima te otkrivanjem edukativne ploče koju je financirala Turistička zajednica Grada Senja. Subota i nedjelja (3. i 4. srpnja) rezervirani su za druženja s planinarima u velikom dvorištu kuće, prezentaciji planinarske kuće te šetnji planinarskim šetnicama prema vlastitom odabiru.

Uvjereni smo da se tako vitalni STOGODIŠNJACI rijetko nađu i da ćete posjetom upiti dobri duh ove planinarske kuće, Velebita i našeg planinarskog društva- poručuju iz HPD “MIV” iz Varaždina.

2021-06-29T09:21:47+00:00 29.06.2021.|