VIRTUALNI PRIKAZ ZBIRKI I IZLOŽBI GRADSKOG MUZEJA SENJ

Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja je važan događaj za muzeje kada se jedanput godišnje okupi velika zajednica od nekoliko tisuća muzeja u svijetu sa svih pet kontinenata i predstavi javnosti raznovrsnim manifestacijama.

Na taj dan okuplja se i hrvatska zajednica muzeja priređujući događanja u skladu s zadanom temom Međunarodnog savjeta muzeja (ICOM) koju hrvatskim muzejima prosljeđuje Muzejski dokumentacijski centar. Kao  i svake godine od 1977., kada je Međunarodni savjet za muzeje u Parizu odlučio 18. svibnja proglasiti Međunarodnim danom muzeja, i ove se 2021. godine u složenim uvjetima i vremenima obilježava taj važan dan s temom Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje (The Future of Museums: Recover and Reimagine).

Prije pandemije koronavirusa, muzeji kao zajednički nositelji kulturne razmjene i obogaćivanja kultura te razvitka međusobnog razumijevanja i suradnje među ljudima s raznovrsnim manifestacijama simbolički bi se okupili kao velika zajednica pokazujući važnu i kompleksnu misiju muzeja očuvanja materijalne i nematerijalne baštine kao svjedočanstva i memorije pojedinca, zajednica i društva.

Međutim, u današnje vrijeme pandemije koronavirusa postavlja se pitanje koliko muzeji mogu u ovako složenim i opasnim vremenima izvršiti svoju misiju u svjetskoj zajednici. Na sreću, razvoj tehnike i tehnologije omogućuje ulazak u virtualni svijet digitalnim inovacijama, tj.  provođenjem digitalizacije muzejskog fundusa – od teksta, preko audio i video zapisa, sve do trodimenzionalnih objekata, što se pokazalo presudnim u komunikaciji s posjetiteljima tijekom lockdowna. Distribuiranje muzejskih sadržaja novim komunikacijskim kanalima – npr. društvenim mrežama – pokazalo se jako uspješnim i zanimljivim.

Gradski muzej Senj također se virtualno uključio u ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana muzeja – pomoću digitalne inovacije i komunikacijskih kanala. Na mrežnoj stranici www.muzej-senj.hr javnosti je predstavljen i na taj način dostupan bogati fundus muzeja raspoređen u muzejske zbirke – izložbe i to:

Arheološka i hidroarheološka zbirka, Etnografska zbirka Bunjevaca, Glagoljska baština Senja, Numizmatička zbirka, Prirodoslovna zbirka Velebit, Umjetnička zbirka, Zbirka fotografija, razglednica i dopisnica, Zbirka oružja i vojne opreme, Senj i Senjani u Domovinskom ratu, Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, Gradski i plemićki grbovi Senja.

Značajno je napomenuti da su neke od muzejskih zbirki Gradskog muzeja Senj registrirane kao kulturno dobro Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Virtualnu izložbu pogledaj na web stranicama Gradskog muzeja Senj

 

2021-05-17T11:44:54+00:00 17.05.2021.|