2. Senjski interdisciplinarni simpozij: Dragi Novače! (26. i 27. travnja 2019.)

U Senju će se pod pokroviteljstvom Grada Senja i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 26. i 27. travnja 2019. održati drugi Senjski interdisciplinarni simpozij: Dragi Novače!

Senj je mjesto rođenja i stvaranja nekih od najznačajnijih hrvatskih književnika, među kojima se ističu Pavao Ritter Vitezović, Silvije Strahimir Kranjčević, Vjenceslav Novak, Milutin Cihlar Nehajev, Milan Ogrizović i Julije Rorauer. Ti su književnici povezani na trima razinama – tematskim, motivskim i vremenskim. Na tom je tragu održan 1. Senjski interdisciplinarni simpozij 2018. posvećen Silviju Strahimiru Kranjčeviću s temom Fenomen Kranjčević: Zdravo ste nam, braćo, u kamenu Senju! (nova čitanja), nakon kojeg je izdan Zbornik radova 1. Senjskog interdisciplinarnog simpozija.

Ideja je simpozija da se svake godine spomenutim književnicima oda zaslužena počast u vidu gostovanja stručnjaka iz različitih područja koji bi svojim radovima i izlaganjima dali novo viđenje senjskih velikana. Oni takvu vrstu aktualiziranja i suvremenih pristupa svakako zaslužuju. Načelo interdisciplinarnosti odabrano je jer Senj sa svojim književnicima te svojim povijesnim, kulturnim i književnim značajem osigurava različitost tumačenja i pristupa. 

Organizacijski odbor 2. Senjskog interdisciplinarnog simpozija u sastavu prof. dr. sc. Krešimir Nemec (HAZU), izv. prof. dr. sc. Dejan Durić (Filozofski fakultet Rijeka), Ana Vukelić, prof. (Gradski muzej Senj) i Mislav Bilović, dipl. iur. (Grad Senj) jednoglasno je odlučio da ove godine posebnu pažnju zaslužuje Vjenceslav Novak jer se obilježava 160 godina od njegova rođenja.

Na tom je tragu Gradsko vijeće Grada Senja proglasilo 2019. godinu Godinom senjskog književnika Vjenceslava Novaka na razini grada Senja. Na taj će se način mnoge gradske ustanove i institucije uključiti u odavanje počasti Vjenceslavu Novaku programskim aktivnostima u skladu sa svojim planom i programom rada, a svakako će se na ovaj način istaknuti i manifestacija 2. Senjski interdisciplinarni simpozij. Neupitno je kako će se napokon aktualizacija senjske književnosti, kulture i tradicije podignuti na zavidnu razinu.
 
Cilj je 2. Senjskog interdisciplinarnog simpozija aktualizacija, popularizacija i valorizacija Novakova značaja u Senju i izvan njega. Simpozij je podijeljen u više cjelina: književnost i književna kritika, jezik, povijest, glazba, duhovnost, biografija, sociologija književnosti, film i kazalište.
 
Svečano otvaranje uz nastup ženske klape Senjkinje bit će 26. travnja 2019. godine u 10,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva u Senju, nakon čega će uslijediti promocija Zbornika radova 1. Senjskog interdisciplinarnog simpozija, a zatim sesije predavanja posvećene liku i djelu Vjenceslava Novaka.
 
Posebnost prvoga dana Simpozija svakako je “Lagum od neba do zemlje”,  izložba fotografija senjske bure Storm Chasing Teama Senj upotpunjena kolažem burovitih dijelova senjske književnosti, odabranih prema tematskom načelu, koja se otvara u 18,00 h. U nastavku večeri po prvi će se put prikazati dokumentarni film Bura posvećen fenomenu senjske bure redatelja Bernarda Pötschera (Austrija).
 
Projekt Senjski interdisciplinarni simpozij postao je dio Mreže hrvatske kulture u rujnu 2018. godine kao prvi projekt u kulturi u Ličko-senjskoj županiji.
Senjski interdisciplinarni simpozij predstavio je također svoju novu mrežnu stranicu u sklopu digitalne platforme Mreža hrvatske kulture. Mreža hrvatske kulture digitalna je internetska platforma koja okuplja i povezuje sve nositelje kulturnih sadržaja, od samostalnih umjetnika i fizičkih osoba, javnih ustanova u kulturi i organizacija u kulturi, a financirana je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
 
Mrežna stranica Senjskog interdisciplinarnog simpozija: http://senjugradu.mreza.hr/
 
 
2019-04-17T13:54:44+00:00 17.04.2019.|